Španski pršut​

Španski pršut med poznavalci slovi kot najboljši na svetu. Jamon, kot mu pravijo po špansko, je nepogrešljiva jed od jutra do večera pa tudi vmes, najpogosteje dopolnjena s kozarcem redečega vina. Najbolj prepoznavni sta dve vrsti španskega pršuta – serrano in iberico. Serrano je pršut iz mesa belih pujsov z gorskih območij, iberico pa je narejen iz črnega prašička, značilnega za Iberski polotok. Pršut iberico zori zelo dolgo, večinoma kar dve leti, še posebej pa je cenjeno meso prašičev, hranjenih z želodi.

Serrano

Serrano je pršut iz mesa navadnih prašičev, ki se je tradicionalno sušil v gorah (od tukaj »serrano« torej »gorski«). V Španiji obstaja večstoletna tradicija pridelovanja serrano pršuta. Nekdaj so ljudje serrano pršut sušili predvsem v gorskih predelih, kjer so poletja suha in mila in zime hladne. »Sierra« v španščini pomeni hribovje – od tod pridevnik »serrano«, torej hribovski. Rezine morajo imeti svetleč videz. Tak videz pomeni, da je maščoba,  ki je v pršutu dobra, zdrava in naravna. Zaradi tega moramo narezan pršut, ki smo ga  hranili v hladilniku, pred serviranjem nekaj časa pustiti  na sobni temperaturi, vendar ne predolgo, saj je pomembno, da ga postrežemo preden se začne »potiti«. V Španiji se serrano pršut ponavadi postreže kot »tapa« in je zato narezan na majhne in tanke koščke. Skoraj vedno ga spremljata kozarec rdečega vina ali hladnega piva.

Iberico​

Iberico pršut je iz avtohtone iberske svinjske pasme črnih prašičev.  Postopek priprave Iberico pršuta je v bistvu podoben postopku za serrano in gre skozi enake faze soljenja, čiščenja, počivanja, sušenja in zorenja v kleteh. Vendar dejstvo, da se proizvod suši popolnoma naravno, pomeni, da je Iberico naraven in tradicionalen izdelek. Ves ta naravni postopek je danes v celoti reproduciran v računalniško vodenih sušilnicah. Pršuti ElPozo Ibérico preživijo ključni del svojega obdobja sušenja v Jabugu (španska regija, ki je znana po teh pršutih). V zadnji fazi se maščoba začne širiti in infiltrirati v mišična vlakna. To jim da posebno in popolnoma svojski okus in aromo. Jeseni se pršuti prenesejo v kleti, kjer v času počitka pridobijo značilni okus. Do konca postopka bo izguba teže znašala približno 32-35%. Pršuti se sušijo dve leti.

Chorizo​

Chorizo je tipična španska suha klobasa, narejena iz svinjskega mesa in začinjena s pikantno ali običajno mleto papriko, ki ji daje značilno rdečo barvo. Elpozov chorizo je izdelan iz najboljših sestavin: svinjskega mesa z naših lastnih kmetij in naše lastne paprike iz Murcije. Glavne sestavine choriza so grobo sesekljana svinjina, svinjska maščoba, sol, česen in pekoča ali nepekoča paprika. Vsaka španska regija ima svojo različico choriza. Različne različice choriza dobimo z dodajanjem različnih začimb. Kar zadeva hranilne vrednosti choriza, ne vsebuje ogljikovih hidratov in vsebuje veliko naravnih beljakovin. Raven maščobe je odvisna izključno od vrste chorizo – na splošno grobo nasekljan chorizo vsebuje manj maščobe kot drobno sesekljan. Zaradi postopka sušenja je vsebnost vode v chorizu precej nizka. Za popolno izkušnjo choriza ga narežimo na rezine in skupaj z domačim kruhom ali dobrim kozjim ali ovčjim sirom in, ne pozabimo, prijetnim kozarcem španskega rdečega vina. Chorizo je vrsta salame, ki najbolje predstavlja špansko gastronomijo.